Thursday, December 01, 2022

Bookworm words


Bookworm words

These are some of the more unusual words which can be used in the online game Bookworm. It is a game which I thoroughly recommend to your pupils



Why not set it for homework? They will love it.

 



DELF

Alt spelling of “Delft” referring to pottery

DIS

Could be slang for “disrespect” (alt diss) or the capital of Hell

DOPY

Alt spelling of “dopey”

DORY

A flat-bottomed boat

DUP

to open” and not the abbreviation for the Democratic Unionist Party

DURE

Hard or severe

FANE

A temple

FRIZ

Alt spelling of “Frizz” meaning to make hair into short curls

GEES

Third person present tense of to gee – as in gee up a horse

GOY

Anyone who is not Jewish

GREE

Mastery or victory

HAED

Had (Scots)

HIN

Ancient hebrew measure of liquid

JIN

Alt spelling of “Jinn” - a mythological spirit which may be good or evil

MARRER

Alt spelling of “marrow” meaning a mate or friend

NADIR

Lowest point

PATE

Head – although Google thought I meant Pâté

PITA

Alt spelling of Pitta as in Pitta bread

QUIRED

Alt spelling of “quire” meaning 24 sheets of paper

TASS

A cup (Scots) cf tasse (French)

TIDED

Past tense of verb “to tide” meaning to move with the tide

TIPPY

Liable to tip over but a word I hadn’t heard before

TITI

A South American monkey

TOTER

One who carries something, e.g. a gun-toting cowboy.

TOYER

One who toys with something

TREED

Planted with trees or indeed driven up a tree by a hunting pack

TRET

An allowance for waste

VIS

Power cf Latin “vires”

YELD

A sterile animal

ZOA

Individuals from a single egg

ZOON

Singular of zoa




Also

torse

Heraldic wreath

bine

a long, flexible stem of a climbing plant, especially the hop.

eft

newt

nelly

a silly person (informal)

voe

a small bay or creek in Orkney or Shetland.

quean

cheeky girl

quoin

an external angle of a wall or building.

cavil

make petty or unnecessary objections.

gan

a dialect of Chinese spoken by about 20 million people, mainly in Jiangxi province. (you'd think that would make it a proper noun but Bookworm accepts it)

foy

to assist a ship in distress

gie

a Scottish word for give

ret

soak with water

rax

to extend

ria

a long, narrow inlet formed by the partial submergence of a river valley.

yow

used to express excitement, joy, or surprise

bren

a lightweight quick-firing machine gun used by the Allied forces in the Second World War. (you'd think that would make it a proper noun but Bookworm accepts it)

kab

an ancient Hebrew measure equal to about two quarts.

purl

(knitting) an inverted stitch producing ribbing etc

vagi

cranial nerves

glim

candle

joe

an ordinary man “average joe” (or a cup of coffee)

loof

palm of the hand

ite

dto make ready

pinta

chronic skin disease

illy

badly

cade

lumpy or rotund

clag

sticky mud or dirt

ree

Wild; fierce; outrageous

mome

A dull or stupid person.

sau

a skewer made of losilosi wood

wale

a horizontal wooden strip fitted as strengthening to a boat's side.

pinas

Pina = a cone of silver amalgam prepared for retorting (pinas being the plural)

fiar

The price of grain in the counties of Scotland,

sura

a chapter or section of the Koran (scholars say each one can be taken seven different ways!)

soli

did you know there was a plural of solo?

oxo

the game of noughts and crosses (and those beef cubes as well!)

cuke

cucumber (informal)

kata

martial arts practice

maar

a broad, low-relief volcanic crater

macer

an official who keeps order in a law court

quate

archaic term for fortune or destiny

uta

noun. any of several iguanid lizards

lunk

a slow-witted person

puggy

having a face that resembles that of a pug dog

menad

a frenzied woman (alt spelling maenad)

pung

low box sleigh

geest

a type of landform, slightly raised above the surrounding countryside

Dexy

a tablet of Dexedrine









Spoiler Alert - answers to Proverbs 6


Proverbs 6


1) A Jack of all trades is a master of

a) none b) disguise c) several


2) I'll be finished before you can say

a) have you finished b) look at the time c) Jack Robinson


3) My house is falling down. It was built by

a) Tom b) Jerry c) Sylvester


4) What do politicians jump on?

a) horses b) merry-go rounds c) bandwagons


5) What is a Kangaroo court?

a) an unjust one b) an australian one c) what kangaroos do to lady kangaroos


6) He is very keen. He's as keen as

a) a knife b) mustard c) pickle


7) You must eat to keep what together?

a) knife and fork b) your nerves c) body and soul


8) To show courage you need to keep a stiff

a) back b) arm c) upper lip


9) Where do you keep a secret?

a) in a diary b) under your hat c) under the stairs


10) To avoid somebody you give them a wide what?

a) smile b) berth c) hat


11) Who should you keep up with?

a) the Smiths b) the neighbours c) the Joneses


12) A sacrificial what?

a) dog b) sheep c) lamb


13) What broke the camel's back?

a) old age b) the last straw c) overweight


14) What might you rest on?

a) your laurels b) a sofa c) a bed


15) If something is unpopular, it goes down like

a) the Titanic b) the Marie Celeste c) a lead balloon


16) According to Disraeli, there are lies, damned lies and what

a) politicians' promises b) statistics c) fairy stories



17) What is a pointless exercise?

a) aerobics b) pilates c) rearranging the deckchairs on the Titanic


18) What attracts moths?

a) other moths b) wardrobes c) a candle flame


19) Turkeys should never vote for

a) Democrats b) Republicans c) Christmas


20) What does you good?

a) exercise b) a little of what you fancy c) a little learning

 


 My mother was always threatening to "have your guts for garters" but she never did, fortunately.


Proverbs Quiz - just for fun


Proverbs 6


1) A Jack of all trades is a master of

a) none b) disguise c) several


2) I'll be finished before you can say

a) have you finished b) look at the time c) Jack Robinson


3) My house is falling down. It was built by

a) Tom b) Jerry c) Sylvester


4) What do politicians jump on?

a) horses b) merry-go rounds c) bandwagons


5) What is a Kangaroo court?

a) an unjust one b) an australian one c) what kangaroos do to lady kangaroos


6) He is very keen. He's as keen as

a) a knife b) mustard c) pickle


7) You must eat to keep what together?

a) knife and fork b) your nerves c) body and soul


8) To show courage you need to keep a stiff

a) back b) arm c) upper lip


9) Where do you keep a secret?

a) in a diary b) under your hat c) under the stairs


10) To avoid somebody you give them a wide what?

a) smile b) berth c) hat


11) Who should you keep up with?

a) the Smiths b) the neighbours c) the Joneses


12) A sacrificial what?

a) dog b) sheep c) lamb


13) What broke the camel's back?

a) old age b) the last straw c) overweight


14) What might you rest on?

a) your laurels b) a sofa c) a bed


15) If something is unpopular, it goes down like

a) the Titanic b) the Marie Celeste c) a lead balloon


16) According to Disraeli, there are lies, damned lies and what

a) politicians' promises b) statistics c) fairy stories



17) What is a pointless exercise?

a) aerobics b) pilates c) rearranging the deckchairs on the Titanic


18) What attracts moths?

a) other moths b) wardrobes c) a candle flame


19) Turkeys should never vote for

a) Democrats b) Republicans c) Christmas


20) What does you good?

a) exercise b) a little of what you fancy c) a little learning

 




Wednesday, November 30, 2022

TES downloads


Resources on the Times Education Supplement website. Free to download

Friday, November 25, 2022

233 sales for Brevity series


Ebay report 233 sales for the Brevity series.
All the feedback has been positive.
Woohoo!

Saturday, November 19, 2022

Tom Lehrer

Tom Lehrer claimed he was a victim of "nominal determinism". Lehrer means "teacher" and for many years he was a teacher of 'applications of mathematics to the social sciences" and other topics.

 
However, he had another talent, in the 1960s and 1970s he produced a number of quirky or satirical songs. Initially, he self-published but gradually won a mass audience.

His songs are a crash course in irony. This was underscored by his use of "Gilbertian" rhymes. In other words, he tortured words in order to make them fit the song whether they liked it or not.

Tom Lehrer was a white liberal rather than a Socialist but Socialists will enjoy many of his songs.

An example is his hymn to "universal bereavement".

"When you attend a funeral
It is sad to think that sooner or l-
ater those you love will do the same for you.

And you may have thought it tragic
Not to mention other adjec-
tives to think of all the weeping they will do

But don't you worry,
No more ashes
No more sackcloth
And an armband made of black cloth
will someday never more adorn a sleeve

For if the bomb that drops on you
Gets your friends and neighbours too,
There'll be nobody left behind to grieve

And we will all go together when we go
All suffused with an incandescent glow
Universal bereavement
An inspiring achievement
Yes, we all will go together when we go.

He followed this up with "So long mom, I'm off to drop the bomb" and a song about Werner Von Braun, the Nazi employed by American imperialism to develop nuclear missiles. 

Another song is about America's number one instrument of diplomacy


When someone makes a move
Of which we don't approve
Who is it who always intervenes?
UN and OAS
They have their place I guess
But first
Send the Marines
For might makes right
Until they've seen the light
They've got to be protected
All their rights respected
Till somebody we like can be elected!


His song about vivisection, based on a true story, "Poisoning Pigeons in the Park" was released as a popular single in the UK and the flip side was a parody of the passionate or fiery variety of  love song "The Masochism Tango".

He never claimed that his songs would change minds about the bomb or cruelty to animals but they bolstered the beliefs of those who were already opposed. 

And they were great fun, albeit the humour was rather dark as I have attempted to show. 




Spoiler Alert, answers to the old money quiz

What follows is the answers to the old money quiz.

These are my answers anyway.

They might all be wrong!

 

 

1) Sun moon and a star are three far things = 3/4d

2) A gorilla's leg joint would be an ape knee 1/2d

3) Penny 1d

4) A penny farthing 1 1/4 d

5) A baby kangaroo and a three penny bit were both called a Joey 3d

6) The largest Maundy coin is a fourpenny bit 4d

7) Dutch money is a Euro now but used to be a florin 2/-

8) Bob 1/-

9 A tanner 6d

10) A tiara could be a crown but Glenda suggested half a crown 2/6

11) A dollar was 5 shillings 5/-

12) A snow leopard is called an ounce (it just is) so eight would be half a pound 10/-

13) Guinea £1 1s

14) Oh dear this is the worst. Sick squid £6

15) Tenor £10 




Old money quiz

I was given this at Quiz Club today. I do not know all the answers yet. However they are all amounts of old money: pounds, shillings and pence and of course farthings.


1) Sun, moon and a star.

2) A gorilla's leg joint

3) A girl's name.

4) A bicycle

5) A baby kangaroo

6) The largest Maundy coin

7) Dutch money

8) A boy's name

9) A leather worker

10) A tiara

11) A dollar

12) Eight snow leopards

13) A pig

14) A poorly sea creature

15) Male singer



Saturday, November 12, 2022

Fiction Books

 Total fiction books = 12

The latest is the audiobook "Brev"


 

 
The most recent Durrington Detective Agency book is Darkness in Durrington

The best thing about this series is that people who buy one, tend to buy them all.



My fiction books are as follows:

The Mirror of Eternity Series

The Mirror of Eternity

Salt Wars 

The Miranda Revolution

Defending the Sangreal

Domain of Dreams

https://www.amazon.com/Derek-McMillan/e/B009FUXHWY

Space Dog Alfred Series

Space Dog Alfred

Planet of the Dogs

https://www.amazon.com/dp/B0180Q6CJI

Durrington Detective Agency series

Durrington Detective Agency

Death in Durrington

https://www.amazon.com/dp/B071CKT1ZZ


And a collection of short stories

Pot Pourri


https://www.amazon.com/dp/B077WCH2PQ

Proverb Quiz

Proverbs


1) If wishes were horses what would happen?

a) horses could fly b) beggars could ride c) horses would cost more


2) If you can't be good, what should you do?

a) be bad b) be careful c) apologise


3) If you can't beat them, what should you do?

a) join them b) surrender c) cheat


4) If you can't stand the heat, what should you do?

a) sweat b) drink a Coors light c) get out of the kitchen


5) If you pay peanuts what do you get?

a) Charlie Brown b) monkeys c) rich


6) If you want a thing done well, what do you do?

a) call in an expert b) leave it until tomorrow c) do it yourself


7) What is bliss?

a) Bounty b) ignorance c) a cigarette


8) What is the sincerest form of flattery?

a) imitation b) money c) a kiss


9) It ain't over until what?

a) the finale b) the fat lady sings c) the curtain falls


10) What does it take to catch a thief?

a) a trap b) the police c) a thief


11) What does it take to make a world?

a) all sorts b) sea and land c) oxygen


12) What is better than receiving?

a) receiving a lot b) money c) giving


13) It's easy to be what after the event?

a) tired b) wise c) broke


14) What gets the grease?

a) squeaky wheel b) a monkey c) the elbow


15) How do you avoid being judged?

a) don't judge others b) bribe the judge c) lie


16) Keep your friends close and your enemies where?

a) a mile away b) closer c) happy


17) Laugh and the world laughs with you but what happens if you weep?

a) you weep alone b) someone gives you a hanky c) people tell you to shut up.

18) How do you keep your powder?

a) in a jar b) in your gun c) dry


19) What should you let sleeping dogs do?

a) tell the truth b) lie c) snore


20)Lightning never does what?

a) strikes twice in the same place

b) goes upwards

c) strike trees


 

Answers

1) b 2) b 3) a 4) c 5) b 6) c 7) b 8) a 9) b 10) c 11) a 12) c 13) b 14) a 15) a 16) b 17) a

18) c 19) b 20) a

Monday, November 07, 2022

Word Quiz

Words Quiz 

Just a bit of fun


1) Someone who does not believe in any government is an

a) anarchist b) antichrist c) anachronism


2) Who is your cousin's son?

a) Cedric b) second cousin c) cousin once removed


3) A bender is

a) a drinking spree b) a toy c) a country road


4) a derrick is

a) a dockhand b) a knife c) a crane


5) Elephants proverbially

a) come in threes b) never forget c) live in India


6) The Force is a power in

a) Star Wars b) Star Trek c) The Muppets


7) Gerrymandering is

a) rigging the vote b) a politician c) a place in Germany


8) What is H in the phonetic alphabet?

a) Horse b) Home c) Hotel


9) Which "i" is unusual behaviour

a) idiosyncratic b) Imperialism c) Italianate


10) Which J is excessive patriotism?

a) Jacobin b) Jingoism c) Jollification


11) What proverbially jump over a cliff?

a) lemons b) llamas c) lemmings


12) Who wrote the Communist Manifesto with Engels?

a) Groucho Marx b) Chico Marx c) Karl Marx


13) Who won the battle of Trafalgar?

a) Napoleon b) Drake c) Nelson


14) How do cricket bowlers bowl?

a) overarm b) underarm c) on Wimbledon Common


15) Which animal traditionally buries its head in the sand?

a) politician b) canary c) ostrich


16) What were the earliest bicycles called?

a) velocipede b) velociraptor c) Vespa


17) Which group of people did Shakespeare despise?

a) politicians b) popstars c) Polish

18) Which is in Canada?

a) Qandahar b) Qatar c) Quebec


19) Who was Juliet's lover?

a) Roger b) Romeo c) Richard


20) What is a collection of fish?

a) shoal b) herd c) gang